1st Workshop of HKUPP: Standardization of Sample Preparation and Assessment of Proteomic Methods

sp8 Wednesday, November 15, 2006
19:00 pm - 21:30 pm
Room: Santa Rosa
Marriott Hotel & Marina 333 West Harbor Drive San Diego, CA 92101
Attendance fee: $2

19:00-19:05 (5min)
sp8 Opening Remarks, Project and Organization, and Overview
Tadashi Yamamoto (Niigata University, Niigata, Japan)

19:05-19:35 (30min)
sp8 Kidney and Urine Proteomics
Jon B Klein (University of Louisville, Louisville, SA, USA)

Kidney and Urine Proteome
Chair: Mark A Knepper (NHLBI, NIH, Bethesda, MD, USA)
Robyn G Langham (University of Melbourne, Melbourne, Australia)
Pierre Ronco (INSERM 702, Paris, France)

19:35-19:45 (10min)
sp8 Quantitative Phosphoproteomics of IMCD Cells: Regulation of Aquaporin-2 Phosphorylation at Two Sites
Jason Hoffert (NHLBI, NIH, Bethesda, USA)

19:45-19:55 (10min)
sp8 Profiling of Glomerulus Proteome of Normal Human Kidney: Proteomic Approach by 2D Protein Prefractionation and LC-MS/MS
Yutaka Yoshida (Niigata University, Niigata, Japan)
Masahito Miyamoto (Niigata University, Niigata, Japan)
Tadashi Yamamoto (Niigata University, Niigata, Japan)

sp8 Coffee Break (10 min)
20:05-20:15 (10min)
sp8 Galectin 1, A Biomarker for Renal Cell Cancer
Gerhard A Muller (University of Gottingen, Gottingen, Germany)

20:15-20:25 (10min)
sp8 High Resolution Urinary Proteome Analysis by Capillary-Electrophoresis Coupled Mass Spectrometry for Clinical/Diagnostic Application
Harald Mischak (Mosaiques Diagnostics and Therapeutics AG, Hanover, Germany)

20:25-21:35 (10min)
sp8 Urinary Exosomes: Promise and Practicality
Trairak Pisitkun (NHLBI, NIH, Bethesda, MD, USA)
Patricia Gonzales (NHLBI, NIH, Bethesda, MD, USA)
Rong-Fong Shen (NHLBI, NIH, Bethesda, MD, USA)
Mark A. Knepper (NHLBI, NIH, Bethesda, MD, USA)

20:35-20:45 (10min)
sp8 Systematic Evaluation of Sample Preparation Methods for Gel-Based Human Urinary Proteomics
Visith Thongboonkerd(FRCPT Siriraj Hospital, Mahidol University, Bangkok, Thailand)

20:45-20:55 (10min)
sp8 MI2DG: A Web-Based Resource to Share Details of Sample Preparation for Analysis of Urine and Kidney Proteomes by 2DE
John M Arthur
Michael G. Janech
Jonas S. Almeida(Medical University of South Carolina, Charleston, SC and University of Texas MD Anderson Cancer Center, Houston, TX, USA)

20:55-21:05 (10min)
sp8 Characterization and Standardization of the Urinary Proteome by Two Complementary Proteomic Approaches : 2-D PAGE Combined to MS and SELDI-TOF-MS.
Loreto Gesualdo1, Massimo Papale1, Marta Centra1, Maria Teresa Rocchetti1, Grazia Bortone1, Clelia Prattichizzo1, Elena Ranieri1, Carmen Palermo2, Diego Centonze2, Bradley J. Thatcher3, and Salvatore Di Paolo4
1. Molecular Medicine Center, Section of Nephrology, Department of Biomedical Sciences and Bioagromed, Faculty of Medicine, University of Foggia, Foggia
2. Department of Analitical Sciences and Bioagromed, Faculty of Agricultural Sciences, University of Foggia, Foggia
3. Ciphergen Biosystems , ProteinChip Demo Lab, Naples
4. Department of Emergency and Organ Transplants, Section of Nephrology, University of Bari, Italy.

21:05-21:15 (10min)
sp8 Urinary Profiling by MALDI MS and Preparative 2DE-Based Approaches: Optimizing Protein Sample Preparation
P. Zerefos (Foundation for Biomedical Research of the Academy of Athens, Greece)
J. Prados (University of Geneva, Switzerland)
A. Kalousis (University of Geneva, Switzerland)
K. Stravodimos (Urologic Clinic, Laikon Hospital, Medical School of Athens, Greece)
M. Fountoulakis (Hoffmann- La Roche, Switzerland)
A. Vlahou (Foundation for Biomedical Research of the Academy of Athens, Greece)

sp8 Free Discussion (15min)
sp8 sp8
To Presenters
sp8 1. Only LCD computer projector is used for all presentations. We would like to ask you to bring your own laptop computer or bring a USB memory stick in which your presentation file is saved. For the workshop, laptop computers will be prepared which runs Windows XP and PowerPoint 2003.
2. It would be greatly appreciated if you could agree to save your presentation file in our computers for further discussion after the workshop.